Beroepenfestival in Pendrecht: Een inspirerende ontdekkingsreis

De Kinderfaculteit Pendrecht werd op maandag 11 december omgetoverd tot een bruisende ontdekkingsplek voor leerlingen van groep 7 uit de wijk Pendrecht. Zij kregen de kans om een kijkje te nemen in de wereld van diverse beroepen, van poffertjesbakker tot astronaut.

 

Een reis door de ruimte
Spacebuzz is een bekroond educatieprogramma gericht op duurzaamheid en onze planeet aarde. De kinderen deden ter voorbereiding van het festival een astronautentest en leerden over het leven in de ruimte. Nadat de kinderen waren klaargestoomd, landde de Spacebuzz op maandag 11 december op Plein1953. Het 18 meter lange raketvoertuig is uitgerust met de nieuwste 4D VR technologie. De kinderen konden hiermee een bijzondere reis door de ruimte maken, waarbij ze de aarde bekeken door de ogen van een astronaut.

 

Mini-workshops: Van poffertjesbakker tot jurist
Naast de ruimteavonturen stonden er diverse professionals klaar om hun kennis te delen. Een bijzondere ervaring was de geïmproviseerde poffertjes foodtruck. De kinderen konden ook praktijkervaring opdoen als huisarts, zoals het meten van bloeddruk en het vinden van een hartslag. Dit mede dankzij enthousiaste geneeskundestudenten van GIDS*. De jonge ontdekkers doken ook in de wereld van de archeologie, uitgerust met hesjes, helmen en loepen, op zoek naar verborgen schatten. Bij de jurist werden ze uitgedaagd om na te denken over een lastige casus over een nieuw fastfoodrestaurant in hun straat.

 

Op weg naar vakmanschap
Het Beroepenfestival dient als introductie op de lessen Vakmanschap. Kinderen vanaf groep 7 hebben de mogelijkheid zich bij de Kinderfaculteit in te schrijven voor deze lessen. De Kinderfaculteit organiseert bedrijfsbezoeken voor enthousiaste jongeren uit groep 7 en 8. Tijdens deze bezoeken, die op woensdagmiddagen plaatsvinden, krijgen ze niet alleen inzicht in verschillende beroepen, maar doen ze ook waardevolle ervaringen op. Deze bezoeken aan Rotterdamse bedrijven bieden de kinderen unieke ontmoetingen en ervaringen die ze meenemen in hun overgang naar de middelbare school en bij het kiezen van een studieprofiel.

 

*Gezondheidsstudenten In De Samenleving, een bestemmingsfonds van de Erasmus MC Foundation