Een nieuwe tool voor studenten

Gaan studeren is voor veel leerlingen niet vanzelfsprekend omdat ze denken dat het voor hen onbetaalbaar is. Om die reden heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam samen met Stichting ter Ondersteuning van Rotterdams Talent (STORT) onlangs een digitale tool ontwikkeld. Met de nieuwe website watkoststuderen.nl kunnen studenten een financieel plan maken om goed voorbereid aan de studententijd te starten.

 

De website is ontstaan omdat veel studenten geen idee hebben van hoeveel studeren kost. Maar ook niet goed op de hoogte zijn van welke regelingen ze gebruik kunnen maken zoals beurzen. Sommige studenten denken daardoor onterecht dat studeren duur of misschien wel onbetaalbaar is, terwijl studeren voor iedereen betaalbaar is. “Zo zien we bijvoorbeeld ook dat een kwart van de studenten geen gebruik maakt van een aanvullende beurs terwijl ze daar wel recht op hebben”, zegt Rowan Huijgen, coördinator aansluiting.

 

Leerlingen en studenten kunnen in deze tool zelf een berekening maken wat studeren kost, welke mogelijkheden er zijn om de studie te betalen en ze krijgen informatie over lenen en hoe het werkt met terugbetalen van deze lening. “Heel belangrijk dat leerlingen maar ook ouders precies weten wat er mogelijk is en wat de gevolgen zijn. Zou ook heel erg jammer zijn dat hun zoon of dochter door die onwetendheid niet de studie kan doen die ze het liefst zouden doen”, vertelt mentor en docent Marc van Osch.

 

De website biedt ondersteuning in het maken van een schatting van de totale kosten van een studie inclusief collegegeld , boeken en levensonderhoud. “Dat zou ik mooi vinden, dat meer studenten die misschien anders niet zouden gaan studeren en nu denken, weet je, ik ga die stap gewoon wagen”, aldus Jorian Waleson, coördinator studievoorlichting.

 

Om media op deze website af te spelen, moet je marketingcookies toestaan
Video afspelen op Youtube